Osvrt na predavanje “Depresija i kontrola depresije”

Depresija je kompleksna pojava, te gotovo svaki čovjek u svome životu iskusi blažu depresivnu fazu. Kod većine ljudi, depresivna faza prođe sama od sebe, bez dijagnoze i intervencije, dok depresija koja je dijagnosticirana od strane psihijatra obuhvaća 8-18% populacije. Za službenu dijagnozu depresije potrebno je da intenzivni simptomi  (1) potištenog stanja i (2) gubitka interesa za prethodne aktivnosti) traju dulje od dva tjedna.

O tome što učiniti i kako se svakodnevnim „trikovima“ boriti i prevenirati depresiju nevezano o uzroku depresije kod sebe i drugih bila je tema predavanja održanog 24. rujna 2019. „Depresija i kontrola depresije“ (kliknuti za cijelo predavanje Depresija i kontrola depresije).

Ukratko, ono što bi predložili svim osobama koje žele smanjiti simptome depresije uz standardne intervencije liječnika su naglasak na održavanju svakodnevne rutine, redovita fizička aktivnost blažeg intenziteta, te tehnike usmjeravanja misli (u redu je razmisliti o vlastitoj depresiji, no štetno je stalno o njoj razmišljati). Ovi savjeti nisu instant rješenja za pojavu kao što je depresiju, no svakako mogu značajno koristiti u ublažavanju simptoma.

U sklopu Europskog projekta „Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo“ koji provodi ZU HVIDR-a održati ćemo naredna predavanja sličnih tema, te ukoliko biste htjeli sudjelovati u projektu molimo Vas da se javite na adresu Domobranska 21, Karlovac, na br. telefona 047/613-095 ili na mail hvidrakarlovac@gmail.com.