Napadaji panike

 

 

 

 

 

 

 

 

Znate li što su napadaji panike? Jeste li ikada proživjeli napadaj panike? Ako ste ga proživjeli, vjerojatno znate na što se taj termin odnosi. Definicija glasi: intenzivni i neugodni osjećaj straha s vrlo izraženim fizičkim simptomima (ubrzano i plitko disanje, znojenje, drhtavica itd.), osjećajem da gubimo kontrolu nad vlastitim tijelom, nerijetko prisutan osjećaj vrtoglavice u trajanju od nekoliko minuta pa sve do sat vremena.

Uz napadaje panike, usko je vezan socijalni strah tj. socijalna aksioznost te strah od otvorenih prostora (agorafobija), te je dobro u periodima kada osjećamo povećani rizik od napadaja panike smanjiti socijalne aktivnosti, no isto tako je bitno ne prekinuti sa svim socijalnim aktivnostima, te se nipošto potpuno izolirati (!). Važno je korak po korak povećavati socijalne aktivnosti nakon što se osjećamo snažnije, te je period većeg rizika od napadaja panike prošao.

Što napraviti tijekom napadaja panike?

1) Znajte što se događa i što očekivati. Iskustvo je vrlo neugodno, no proći će, napadaj panike je emocionalno neugodan, no nije opasan po život. Neugodno iskustvo neće trajati vječno, preživjeti ćete.

2) Nađite izvor svježeg zraka. Ako je moguće boravite u provjetrenom prostoru s puno kisika, u zatvorenim prostorima neka bude blagi propuh, ukoliko to nije opcija, koristite mali ventilar koji će Vam puhati u lice. Jedna od karakteristika napadaja panike je nekontrolirano plitko disanje i osjećaj da gubimo dah – u prostoru s puno kisika teže ćemo “izgubiti dah”, a napadaji panike češće započinju u prostorijama s ustajalim zrakom.

3) Usporite disanje kroz vježbe disanja. Vježbom disanja voljno usporavamo ritam disanja, te na taj način ne omogučavamo tijelu da se uspaniči.

4) Ohladite se. U panici je tijelo vruće. U hladnom tijelu je teže osjećati paniku. Ako ste u prilici, stavite hladnu oblogu na vrat ili glavu, umijte se hladnom vodom. Također, vodite računa da Vaša odjeća bude prozračna i udobna, te da ju možete lako skinuti ukoliko poćnete osjećati paniku, te da ne otežava disanje.

Konačno, bez obzira koliko napadaji panike djelovali nepredvidljivo i nekontrolirano znajte da oko 10% ljudi tijekom života prođu kroz isto iskustvo, te da su često prolazna životna faza uzrokovama snažnim stresom. Neugodno iskustvo neće trajati vječno, preživjeti ćete.

Za dodatne informacije obratite nam se osobno na adresu Domobranska 21, Karlovac, na br. telefona 047/613-095 ili na mail hvidrakarlovac@gmail.com.