Možemo li naučiti bespomoćnost?

Poznato je da gotovo svatko može naučiti nešto novo bez obzira na vlastitu dob i razinu inteligencije. Tijekom života, naše znanje se stalno mijenja, te gubimo i stjećemo veliki dio točnih i netočnih informacija i točnih i netočnih pogleda na život. Na sličan način možemo naučiti i osjećati se bespomoćno u određenoj situaciji (iako nismo bespomoćni). U psihologiji takvo stanje zovemo “naučena bespomoćnost”, a često nastaje nakon uzastopnog neuspjeha. Drugi termini koji odgovaraju terminu “naučena bespomoćnost” su demoralizacija, rezigniranost i obeshrabrenje.

Slon sa slike je izvrstan primjer naučene bespomoćnosti – primjetite da je ova snažna životinja zavezana samo konopcem. Slonovi u zatočeništvu odgajaju se tako da ih se kao male veže željeznim lancem koji ne mogu otkinuti, kada se prestanu opirati te shvate da ne mogu pobjeći, njima se na nogu stavlja običan konopac. Kada slonovi odrastu i dalje ih se veže običnim konopcem koji ih drži u zatočeništvu. Odrasli slon bi mogao s lakoćom otkinuti konopac i pobjeći na slobodu, jedino što ga u tome sprječava je njegovo pogrešno vjerovanje (!) da ne može otkinuti konopac.

U sklopu projekta “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo” planiramo održati predavanje na temu “Demoralizacija ili naučena bespomoćnost” u kojemu ćemo detaljnije obraditi ovu temu, kao i neke trikove kako pobijediti ovo negativno stanje. Pozivamo sve zainteresirane za ovu temu da nam se obrate osobno na adresu Domobranska 21, Karlovac, na br. telefona 047/613-095 ili na mail hvidrakarlovac@gmail.com.