Koliko je zapravo prehrana važna za psihičko zdravlje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz raznih izvora se u zadnje vrijeme sve više i više spominje važnost zdrave prehrane – spominje se kako zdrava hrana povećava našu razinu energije, olakšava san, smanjuje kilažu itd. To je točno, no utjeće li naša prehrana na naše psihičko zdravlje? Svakako, i to u mnogo većoj mjeri no što se do nedavno mislilo.

 

Neki istraživači, naš želudac nazivaju “drugi mozak” (Gershon, M. D.) zbog mjere u kojoj naša probava utječe na naš mozak i na naše psihičko zdravlje. Naravno, svatko je svjestan kada ga npr. boli stomak da se je teško osjećati dobro, no odnos naše probave i mozga je mnogo dublji. Neurotransmiteri tj. “hormoni mozga” ne prizvode se u mozgu, nego u našem želucu te zatim putem leđne moždine putuju do mozga. Ti “hormoni” značajno utječu na naše raspoloženje, stoga nije neobično da brojni depresivni ili napeti pojedicni često imaju probavne smetnje. Uz to, dugoročni period stresa u kojemu se nalaze brojni branitelji ima jako štetan utjecan  upravo na taj sistem – narušena probava dodatno stvara probleme sa stresom, te se pojačava prisutni psihološki stres.

 

Kako bismo zaštitili našu probavu, naš “drugi mozak”, uz već spomenutu važnost svakodnevne aktivnosti (cirkulaciju), nastojte unositi što je više moguće hrane koja koristi želudcu: povrće, jednostavno obrađenu hranu, hranu s puno vlakana, domaći med, sirutku, svaku vrstu fermentirane hrane koja sadrži zdrave bakterije ključne za rad žeduca – više manje svu hranu koju su hvalile naše bake. Začudili biste se koliko se malo ljudi svakodnevno ne pridržava ovih smjernica. Održavanjem zdravlja želuca ne brinemo se samo za naše fizičko, nego i za psihičko zdravlje. Fizičko zdravlje nije garancija psihičkog, no ono je važnije no što se donedavno mislilo.

 

Europski projekt “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo”

 

Za više informacija obratite nam se na tel. br. 047/613-095 ili putem kontakt forme