Održavanje psihičkog zdravlja u vrijeme COVID-19 epidemije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznato je da smanjena učestalost svakodnevnih odnosa s drugim ljudima izazvana epidemijom korona virusa negativno utjeće na raspoloženje ljudi. Naše životne rutine koje su često dobra metoda borbe sa stresom (npr. odlazak na kavu, teretanu, posjet prijateljima i sl.) su narušene, te se kod mnogobrojnih ljudi psihički problemi, koji su do nedavno bili pod kontrolom, ponovno pojavljuju.

U ovakvim slučajevima naročito su osjetljive ranjive skupine populacije u koju je uključena i braniteljska populacija. Jedna od korisnih metoda nošenja sa stresom koju bismo preporučili u vrijeme epidemije je stvaranje rutina. Krenuvši od najednostavnijih rutina, ključno je za psihičko i fizičko zdravlje, npr. održati naviku svakodnevnog buđenja u isto vrijeme. U normalnim okolnostima korisnost svakodnevne rutine spavanja i buđenja i ne primjećujemo, no ona ima veliki značaj za naše raspoloženje. Također, ukoliko za naredni dan nemamo planiranih obaveza, bitno je prethodnog dana, unaprijed isplanirati kako ćemo ga provesti. U takvom slučaju preporučamo napraviti generalizirani plan aktivnosti te odokativno odrediti po satima u danu kada ćemo obavljati koju od aktivnosti. Neke od svakodnevnih aktivnosti koje možemo raditi čak i da cijeli dan ne izlazimo iz stana su npr. čišćenje kuće, organizacija bilješki, pisanje dnevnika, učenje novih vještina itd. Za koju god aktivnost popunjavanja dana se odlučimo bitno je dan unaprijed odrediti približno vrijeme.

Naizgled, ove rutine djeluju banalno i ne previše korisno, no bitno je ne podcijeniti važnost svakodnevnih aktivnosti i interakcija s drugim ljudima koje nam daju osjećaj korisnosti i pripadanja. Ova metoda nošenja sa stresom kroz “popunjavanje mentalnog prostora” je najkorisnija kod poremećaja kao što su depresija i anksioznost, ali nije ni beskorisna kod poremećaja poput PTSP-a.

Pazite na Vaše psihičko zdravlje tijekom epidemije!

 

Vaša ZU HVIDR-a KŽ

Europski projekt “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo”

 

Za više informacija obratite nam se na tel. br. 047/613-095 ili putem kontakt forme