Anksioznost

 

 

 

 

 

 

 

 

Termini poput depresije i PTSP-a, poznatiji su braniteljskoj i široj javnosti, no nešto manje poznat pojam je anksioznost. Anksioznost definiramo kao neugodan osjećaj tjeskobe i bojazni s izraženim fizičkim simptomima koji je često vezan uz situaciju vrednovanja od strane drugih ljudi (npr. odlazak doktoru, javni govor, susret s nepoznatom osobom i sl.). U svakodnevnom govoru, anskioznost nazivamo “trema”, “zabrinutost” i “nervoznost”.

Različite vrste anksioznih poremećaja (generalizirani anksiozni poremećaj, socijalni strah, napadaji panike…) obuhvaćaju gotovo 20% populacije, što čini anksioznost daleko najrasprostranjenijim psihičkim poremećajem. Svatko u određenim situacijama osjeća visoku anksioznost, to uključuje i profesionalne osobe poput javnih ličnosti, glumaca i drugih zanimanja koja uključuju odnose s ljudima – razlike su jedino u tome koliko se uspješno nosimo s takvim situacijama.

Veliki dio općenitih savjeta za nošenje s anskioznošću obradili smo na predavanjima i grupnim savjetovanjima u sklopu projekta “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo” koji provodi ZU HVIDR-a KŽ, a  ukoliko ste zainteresirani za buduće informiranje o sličnim temama, pozivamo Vam da postanete korisnik projekta. Za učlanjenje se možete javiti na adresu Domobranska 21, Karlovac, na br. telefona 047/613-095 ili na mail hvidrakarlovac@gmail.com.