Održana je uvodna konferencija projekta “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo”

Naziv projekta: “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo”
Šifra projekta: UP.02.2.2.10.

Dana 21. svibnja 2019. godine održana je uvodna konferencija projekta “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo” u Restoranu „Kristal“ u Karlovcu, Ulica Matka Laginje 1, sa početkom u 11,00 sati.
Konferenciji su prisustvovali hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, stradalnici Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, gosti i predstavnici medija Karlovačke županije.
Konferenciji je prisustvovao – Izaslanik Župana g. Kristijan Čujko
Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić
Predsjednik Odbora za Branitelje Skupštine Karlovačke županije Tomislav Magdić

Predstavljen je projekt “Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo” Zajednice udruga HVIDR-a Karlovačke županije, koji će se realizirati u partnerstvu sa Udrugom HVIDR-a Generalski Stol.
Predsjednik udruge Juraj Škrtić, Voditeljica projekta Đurđa Kovačić i psiholog u projektu Mario Puljiz predstavili su projekt.
Projekt je namijenjen hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.
Provođenjem projektnih aktivnosti povećavamo socijalnu uključenost i unapređujemo kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji u Karlovačkoj županiji.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovor o provedbi projekta Zajednica udruga HVIDR-a KŽ je potpisala sa Ministarstvom za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku, ali početak svega je
Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. do 2020. Kojeg provodi Ministarstva hrvatskih branitelja.
Projekt je sastavljen vlastitim snagama, obranjen pred Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva koja je provodila tehničku pripremu za Ministarstvo i natječaj. Projekt je ocijenjen kao dobar i ispunjavao je uvjete iz poziva za dostavu projektnih prijedloga i odobren je. Sada ga moramo kvalitetno provesti.
Ovim projektom kategorija hrvatskih branitelja dobiva potporu iz europskih sredstva, e prema pozivu za dostavu projektnih prijedloga „ Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.“ Ministarstava za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Projekt djelomično nastavlja ranije projekte i aktivnosti Udruga HVIDR-a kojima je potrebitim korisnicima osiguravana besplatna pravna pomoć. Zbog poznavanja potreba hrvatskih branitelja i ostalih korisnika ovog projekta u projektu kojeg danas predstavljamo proširene su aktivnosti na psihosocijalnu pomoć, koja jednim dijelom uključuje i pravnu pomoć.
Prijavitelj projekta je Zajednica udruga HVIDR-a Karlovačke županije u partnerstvu sa Udrugom HVIDR-a Generalski Stol
Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprediti kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji u Karlovačkoj županiji. Posebno je naglašeno da će se provedba projekta moći provoditi na cijelom području Karlovačke županije uz naglasak na udaljenija mjesta od Karlovca, jer će nam to omogućiti sredstva i oprema koju će se nabaviti ili su već nabavljena. Po potrebi korisnika dolaziti će im provoditelji projekta i u njihove domove.
Korisnici projekta su:
Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata
Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
Stradalnici Domovinskog rata. Ovdje su uključene obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja

Članovi obitelj iz prethodne tri kategorije
Zainteresirani se mogu javiti osobno u svoju udrugu HVIDR-a ili na tel 047 613095.
Sudjelovanje u projektu je za korisnike potpuno besplatno.
Jedini uvjet sudjelovanja, radi kasnije evidencije o korisnicima je da predoče dokaz o statusu kojim dokazuju pripadnost jednoj od navedenih kategorija. Potvrdu o sudjelovanju u DR, rješenje o statusu HRVI, rješenje o dokazu statusa člana obitelji poginulog ili nestalog HB.
Projekt traje dvije godine.
Ukupna vrijednost projekta je 1.047.445,04 kuna
Projekt je financiran 100% bespovratnim sredstvima.
Zapošljava se :
Koordinator projekta gđa Ana Martinez Di Monte Muros
Psiholog g. Mario Puljiz
Administrator projekta gđa Branka Maležić
Ugovor o djelu – pravnik
Nabavljena osnovna sredstva ostaju udruzi nakon provedenog programa, čime će udruga olakšati rad na svojim aktivnostima, a sve u korist članstva udruge i provođenja nekih novih programa.